9-es pool

A kezdés eldöntése 9-es poolnál

A 9-es pool játékban a kezdés eldöntéséhez a két játékosnak úgynevezett tempólökést kell elvégeznie. Két egyszínű golyóval kell ezt végrehajtani. Mindkét játékos a rövidebbik oldallal párhuzamos, úgynevezett homlokvonal mögé helyezi a golyót az asztal jobb, illetve bal oldalán. Ellökik a golyót a szemközti oldalra, és onnan visszapattanva, akinek közelebb áll meg a kiindulási oldalhoz, az kezd. Más esetben pénzfeldobással vagy megegyezéssel is eldönthetik.

9-es pool
9-es pool kiindulási helyzete

A biliárd golyók felrakása 9-es poolnál

A 9-es pool játékban az 1-től 9-ig számozott golyók, illetve a fehér golyó vesz részt. A kilenc célgolyót rombusz alakban kell elhelyezni úgy, hogy az 1-es golyó álljon a rombusz elején. A 9-es golyó a rombusz közepére kerül. A többi golyót véletlenszerűen kell elhelyezni a rombuszon belül.


A kezdőlökés 9-es poolnál

A 9-es pool kezdetekor a golyókat rombusz alakban felhelyezzük, a fehér golyóval elvégezzük a kezdőlökést. Az asztalokon általában ki van jelölve a kezdőpont. E mögötti területről bárhonnan elvégezhető. Kezdőlökésnél legalább egy golyónak lyukba kell essen vagy ha nem, akkor 4 golyónak falhoz kell érnie.


A játék menete 9-es poolnál

Ha a kezdőlökésénél valamelyik játékosnak lyukba sikerül löknie egy golyót, akkor övé a következő lökés elvégzésének joga. Ellenkező esetben az ellenfél következik. Mindig a soron következő számú golyót kell érinteni először. Utolsóként a 9-es számúnak kell lyukba kerülnie. Ha sikerül, megnyertük a játékot.


Hibák a 9-es poolnál

Az alábbi hibákat követhetjük el: – a 9-es golyó nem sorrendben következőleg, szabálytalanul kerül lyukba – a fehér golyó kerül lyukba vagy elhagyja az asztalt – bármelyik másik golyó kikerül az asztalról – nem a sorrendben következő számú golyót találjuk el a fehér golyóval – nem esik lyukba golyó és falat sem ér egyik sem Ha valamely hibát követjük el a fentiek közül, akkor a másik játékos következik, a fehér golyót tetszőleges helyre elhelyezve az asztalon. Ha a 9-es golyó esik le, akkor az un, tőpontra kell visszahelyezni. Ha csak egyszerűen nem esik lyukba golyó, akkor is az ellenfél következik, de nem mozdíthatja a fehér golyót.

Pool 9-es
9-es pool kezdéskor