Biliárd-dákó
Biliárd dákó

A biliárd dákó a biliárd játékok szükséges tartozéka. Többféle formában és hosszúságban gyártják játéktípustól függően.


Billiárd dákó jellemzők

A biliárd dákók elkeskenyedő kiképzésűek, hosszúságuk 1,5m , súlyuk 450-600g közötti, a profi eszköz 540g.

Általában fából készülnek, de előfordul, hogy más anyaggal beborítják, pl. grafittal, üvegszállal.

Létezik egy részből álló biliárd dákó. Ez kommerszebb, hétköznapi játékokra való.  Emellett létezik a két darabból álló és az 5-6 részes is.

A biliárd dákó nehezebbik része a nyél, kisebbik része a spicc, találkozásuk a kapcsolódás. Ez a kapcsolódás lehet teljes vagy félmenetes kiképzésű. Utóbbit a csatlakozás gyorsabb oldása miatt fejlesztették ki.


Biliárd dákó: vaspánt vagy csont

A spicc végén található egy vaspántnak vagy csontnak nevezett egység, ami a biliárd dákó végén lévő bőrt tartja. Feladata még a dákó és golyó találkozásánál fellépő erőhatások tompítása, így óvva a spiccet a töréstől.


Biliárd dákó: a bőr

Ehhez a csonthoz rögzítenek egy bőrt, ami többféle alakú és keménységű lehet. A bőrök tulajdonságai határozzák meg, hogy milyen lehet a lökés, hogyan tudja a játékos megcsavarni a golyót.

A bőrök átmérője is lehet más. Különböző biliárd játék típusokhoz, más és más kiképzésű biliárd dákókat használnak.

A bőrök használattól keményednek, tömörödnek, így letudnak csúszni a golyóról. Ennek a csúszásnak a kiküszöbölésére alkalmaznak, minden lökés előtt valamilyen tapadást segítő szert.


Biliárd dákó: a nyél

A biliárd dákó nyeléből származik a dákó egész súlyának nagyobbik része. A tervezésnél előtérbe kerül a súlyelosztás és az egyensúlyi pont  Az alapanyagul szolgáló fa , lehet valamilyen egzotikus fa, a dákó fenék, lehet valamilyen díszítéssel ellátott.

A snooker dákók szinte kizárólag kőrisfából készülnek. Biliárd dákók nem kizárólag játékcélra készülnek, az értékesebbek gyűjtőkhöz kerülnek befektetési céllal.

A nyél végén található egy ún. ütköző, ami a dákóvéget védi az azt érő ütődésektől. Az ilyenkor keletkező vibrációk, károsíthatják a fa szerkezetét.


Biliárd dákó karbantartás

A versenycélokra használt biliárd dákók, a folyamatos használat során karbantartást igényelnek. A végre erősített bőr gombásodni kezd. Ez abban jelentkezik, hogy kevesebb krétapor mennyiséget képesek megtartani.

A bőrnek ezen hibáján segíthetünk, ha a vaspánton túl érő részt körben levágjuk. A bőr érdesítésére fejlesztették ki eszközöket ( hegykefe, hegypiszkáló, hegyalakító ), hogy növeljük a bőr élettartamát.

Ha túlzottan erősen használjuk a krétát a biliárd dákó végén, akkor innen por kerülhet a nyélre. A nyélre került port elkenhetjük. ezzel rongálva a fa pólusait. A túlzott krétázással nagy mennyiségű port tapad a golyókhoz, azokról a biliárd asztalra, rongálva azok posztóját. Ajánlatos a nyél tisztításához egy picit nyirkos törlőt használni, amjd szárazra törölni azt.

A biliárd dákót ajánlatos olyan helyen tartani, ahol nincsenek nagy hőingadozások, elkerülendő az esetleges elgörbülést. Javasolt erre a célra tervezett tokban vagy táskában tartani őket.

Összegzés a biliárd dákóról

Ha kiválasztottuk a játéknak megfelelő biliárd dákót, akkor rendszeres karbantartással, helyes tárolással, évekig használhatjuk.