biliárd-golyók
Biliárd golyók

A biliárd játékok szükséges kellékei a biliárd golyók. Ezek a játéktípusától függően alapanyagban, méretben és színben is eltérnek egymástól. Az említett különbségeken kívül más mennyiségű szükséges a különböző játékokhoz. A világ különböző részein is lehetnek eltérések.


Biliárd golyók különbségei

  • Karambol   golyók száma: 3  méret: 61-61,5mm  színek: piros, fehér, fehér pöttyel
  • Pool  8  golyók száma: 16  méret:  57mm   színek:  sárga, kék, zöld, lila, barna, piros, narancssárga,    fekete , ugyanezek a színek  (fekete kivételével) fehér sávval a szín két oldalán
  • Pool 9  golyók száma: 9 méret: 57mm  színek:  Pool 8 teli színű golyói
  • Snooker  golyók száma: 22   méret: 52,2mm   színek: 15 piros golyó , 1-1 sárga, zöld, barna, rózsaszín, kék, fekete, fehér

Biliárd golyók anyaga

A korai biliárd golyókat különféle anyagokból készítették,  fából és agyagból is (ez utóbbiak a XX. században is megtalálhatóak voltak). Ökörcsont golyókat is használtak Európában,  az elefántcsontot 1627 óta a 20. század elejéig  használták előszeretettel. az ebből az anyagból készült biliárdgolyók első említése 1770-ből származik.

Ebben az évben tesznek említést a festett és számozott biliárd golyókról is.

A XIX. század közepére riasztó mértékben megnőtt az elefántok lemészárlása, csak azért, hogy megfelelő minőségű játékszert tudjanak készíteni. Egy elefánt agyarból, 8 biliárd golyó készült.

A biliárd iparág tapasztalta , hogy veszélybe került, a megfelelő mennyiségű elefántcsont beszerzése, ezért megbízták a fejlesztőket, hogy keressenek egy másik megfelelő anyagot.

A kísérletek

1869  nitrocellulose  , az első szabadalom Amerikában biliárd golyóra

1870  celluloid , az első ipari műanyag

Próba volt még bakelittel és más műanyag összetevőkkel. Napjainkban egy az igénybevételnek megfelelő műanyagból készülnek. Ez az anyag  kellően erős, hogy elviselje az ütközéseket, ne töredezzen ki belőle.

Az elefántcsont biliárdgolyó előfordult a XX. század második részében is.