Biliárd-kellékek
Biliárd kellékek

Biliárd játékok alapvető tartozékai a biliárd kellékek. Alapvető követelmény egy biliárd asztal. Ebből többféle is létezik, melyek játéktípusonként méretükben és kialakításukban eltérhetnek egymástól. A hobbi és a verseny célú asztalok is különböznek egymástól.


Szükséges biliárd kellékek

Szükségünk van egy golyó készletre, attól függően, hogy melyik játékot játszanánk. A golyók mérete és mennyisége is eltér egymástól.

A golyók asztalra rendezéséhez egy háromszöget használhatunk majd.

Ha beszereztük a golyókat és a háromszöget, következik a dákók vásárlása. Dákókból sokféle létezik, hosszúságban, árban, minőségben és attól függően, hogy melyik játékot játszanánk is eltérhetnek egymástól.

A kényelmesebb játékhoz, vásároljunk hosszabbítókat. Létezik belőle kereszt ( X ) kiképzésű, ún. hattyúnyak és  korona véggel szerelt.  A hosszabbítók  valójában dákószerű fa rudak, amelyeknek a végére van erősítve az imént felsorolt fém kiképzés valamelyike. Ezekre a kiképzésekre  a dákót rátudjuk támasztani, ha messzinek érezzük a lökendő golyót, vagy esetleg a többi golyó feletti lökést is lehetővé teszi.

Vásárolhatunk még posztókefét, amivel a gumifal/mandiner alatti koszt tudjuk eltávolítani.

Ha magasabb szinthez érkeztünk a biliárdozásban, akkor egészítsük ki a biliárd kellékeinket kréta vásárlásával. Ezzel a dákó végén lévő bőrt tudjuk bekenni ( minden lökés előtt javasolt ), hogy a dákó és a golyó között létrejöjjön egy tapadási felület.

A biliárdozáshoz gyártanak kesztyű is. Ez a kesztyű a hüvelyk, a mutató és a középső ujjat borítja.  Megerősített varrással készítik, csúszásgátló felülettel rendelkezik.


Biliárd kellékek karbantartása

A biliárd asztalon a posztó, sok játék után kikopik, a golyók útjai megérződnek rajta. A rendszeres kréta használat is nyomot hagy, a megütött golyóról lepereg a krétapor.  Ilyen esetben ajánlott új posztóval ellátni az asztalt.

A posztóról itt olvasható cikk:

Ha a krétán, a használattól, túl mély üreg keletkezik, a további használat során óhatatlanul a dákó testére is kerül a porból. Innen kerülhet a posztóra.

Ajánlatos alig nedves ronggyal tisztítani a dákókat, hogy az izzadságot és az említett krétaport eltávolítsuk.

Ha szükséges, akkor a dákót is új alkatrészekkel kell ellátni. A minőség, állapot megőrzés miatt, javasolt dákótartó tokot használni.

A golyók ugyanígy szennyeződhetnek, töröljük le azokat is.

Ha rendszeresen karbantartjuk a biliárdozáshoz szükséges kellékeket, akkor sokáig szolgálhatnak örömünkre.