biliárd-posztó
Biliárd posztó https://www.aliexpress.com/

Biliárd posztóval borítják a biliárd asztalok felületét. A posztót használattól függően le kell cserélni.


Biliárd posztó típusok

Az asztalok fedő felülete műszál és gyapjú keverékéből készül. A magasabb műszál tartalmú vékonyabb, kevésbé tartós, de olcsóbb.  Tartósabb, az egyenlő arányban az, amelyik egyenlő arányban tartalmazza az alapanyagokat.

A legtartósabb, és legmagasabb árú, amelyikben magas arányban található gyapjú. Ilyen borítású asztalokat használnak versenyeken. Ez utóbbi posztó, több színben is kapható: a zöld több árnyalatában, kékben, bordóban, pirosban stb.

A különböző asztal típusokhoz, más és más fedés ajánlott.

  • Bolyhos felületű

A szövésnél a hosszú és vékony szálakat is felhasználják. Ennek a felülete bolyhos. A kilógó rövid szálakat, hogy ne okozzanak problémát a játék során, kefével szokták eligazítani. Hosszirányban ajánlott ezt rendszeresen végrehajtani.  A gyorsabb tempójú játékoknál ( 8-as, 9-es pool, snooker) nem ez a felület a legmegfelelőbb.

  • Fésült felületű

A szövésnél csak a hosszú szálakat használják fel. Ebből sűrű felületű posztó állítható elő, mely a krétaport sem engedi át, ezért tartósabb, könnyen tisztítható.


A biliárd posztó tartóssága

A tartósság nagyban függ az igénybevételtől és a posztó minőségétől. Egy rendszeresen használt ( szalonban, vendéglátóhelyen) asztal borítása erős igénybevételnek van kitéve, így ajánlott egy erősebb fedőanyagot választani.

Otthoni, ritkábban használt biliárd asztalon elég lehet az olcsóbb anyagot alkalmazni, az is megfelelő lesz.

A gyengébb minőségű posztó gyakori használatából eredően, kopások, gyűrődések jelentkezhetnek az asztalon, amik élvezhetetlenné teszik a játékot.


Posztó választás

A típusoknál említett bolyhos felületűt válasszuk snooker asztalra. Ez a felület a lassabb játékokhoz megfelelő.

Pool és karambol játékokhoz gyorsabb játékot lehetővé tevő posztó szükséges. Ilyenek a fésűs szövéssel  készítettek.

Azt is meg kell határoznunk, hogy mennyire lesz igénybe véve az asztal, hogy el tudjuk dönteni mennyire kell tartósnak lennie, ami az árat is befolyásolja.