A biliárdjáték története

Biliárd története

A biliárdjáték egy összafogaló név, több fajtája is van, attól függően, hogy milyen szabályok szerint játszák.

A különböző típusoknál az asztal méret, a játék felület is más.

Történet

A biliárd története hosszú és nagyon gazdag. A játékot királyok, elnökök, hölgyek és urak is játszották. A 15. század folyamán Észak-Európában, valószínűleg Franciaországban játszott kriketthez hasonló gyepjátékból alakult ki.

A játékot beltérbe helyezve egy zöld szövettel ellátott fedett faasztalra helyeztek, a fűvet szimbolizálva, és egy egyszerű szegélyt helyeztek az aztal széleire. A golyókat ütés helyett inkább fa botokkal lökték.

A “biliárd” kifejezés franciából származik, vagy a “billart” szóból, a fa botból, vagy a “bille” , golyó szóból.

Kezdetben csak a nemesség körében volt elterjedt, de mind népszerűbbé vált Angliában és Franciaországban az átlag emberek körében is. Megjelentek az asztalok a közösségi helyeken is. Ez a játék még eltért a mai biliárdtól.

Először Angliában terjedt el a XVIII. században, majd Amerikában is megjelent. Ezek után a biliádrasztalok gyártása is fejlődésnek indult, ezzel egy időben a minőségük is javult.

1800 után Angliában a biliárd felszerelés gyorsan javult, nagyrészt az ipari forradalomnak köszönhetően.

A XIX. században a lóversenyek fogadótermei ( poolroom) a társasági élet jelentős helyszíneinek számítottak. A versenyek közötti szünetekben valamilyen időtöltést kerestek, többek között ez volt a biliárd. Itt ragadt rá a pool-biliárd kifejezés.

A hosszúság és a szélesség aránya a 1:2 volt, ami a 18. században szabványos lett. Előtte még nem voltak rögzített asztalméretek. 1850-re a biliárdasztal lényegében elnyerte ma is használatos formáját.

Nagy-Britanniában az uralkodó biliárdjáték 1770-től az 1920-as évekig az angol biliárd volt, három golyóval és hat lyukkal játszották egy nagy téglalap alakú asztalon. A brit biliárd hagyománya ma elsősorban a snooker játékán keresztül folytatódik, egy bonyolult és színes játékkal, amely támadó és védekező aspektusokat ötvöz, Ezt 22 golyóval játszák. A brit snooker iránti vágyat csak az amerikai baseball iránti szenvedély közelíti meg; Nagy-Britanniában minden nap lehetséges snooker verseny.

Pontozás a biliárdban

A tizenöt golyós poolban a golyókat 1 és 15 között számozták. A golyó lyukba lökésekor a játékos a golyó értékével megegyező pontszámot kapott. A játékban lévő golyóértékek összege 120, tehát az nyert, aki az összpontszám több mint felét, vagyis 61-et elért. Ezt a „61-Pool” -nak hívott játékot az 1878-ban megrendezett első amerikai bajnokságon használták, amelyet Cyrille Dion kanadai nyert. 1888-ban úgy gondolták, hogy méltányosabb a játékos által a lyukba lökött golyók számát, és nem számuk értékét számolni. Az a játékos, aki belökte az utolsó golyót, az elért pontszámot vitte tovább a következő partira.

Biliárd versenyek

1878-tól 1956-ig szinte évente rendeztek biliárd bajnokságot, Időnként, akár a polgárháborút alatt is, a biliárd eredményei szélesebb nyilvánosságot kaptak, mint a háború hírei. A játékosok annyira híresek voltak, hogy cigarettakártyákat adtak ki róluk. A pool többször megjelent a háborúban, mint a csapatok népszerű kikapcsolódása. Professzionális játékosok katonai posztokra kerültek; néhányan a védelmi iparban is dolgoztak.

A játéknak azonban sokkal több baja keletkezett a második világháború alatt.. A visszatérő katonák inkább, az életüket igyekeztek rendbe tenni, a biliárdasztalnál töltött idő varázsa már a múlté volt. Egymás után zártak be a biliárdszalonok, és az 1950-es évek végére úgy tűnt, mintha a játék feledésbe merülne.

1961-ben, majd 1986-ban egy amerikai film és folytatásának hatására mozdult meg újra az érdeklődés a biliárd irányába, és ez eredményezte a biliárdszalonok újbóli nyitását.

https://www.thebilliardshop.com nyomán