Karambol

Golyók a karambolhoz

A Karambolt 3 golyóval játsszák. Mindkét játékosnak (csapatnak) van egy-egy saját golyója, amivel a játék folyamán lökni fog. Ezek egy fehér, és egy sárga. A harmadik piros színű golyó.


A karambol játék kezdése

A kezdés sorrendjét úgynevezett , tempólökéssel kell eldönteni. A kiválasztott golyókat (fehér vagy sárga), kell a homlokvonalra a rövidebbik oldallal párhuzamosan) feltenni az asztalra és egyszerre ellökni úgy, hogy a szemközti falról történő visszapattanás után az kezdhet, akinek közelebb áll meg a kiindulási helyhez. Eldönthetik ezen kívül megegyezéssel is.


A golyók felrakása a karambolnál

A piros golyó a felső kijelölt pontra kerül, a kezdő játékos golyója ( piros vagy sárga ) a jobb vagy baloldali alsó pontra, a másik játékosé a középső alsó pontra kerül.

Carambol

A kezdőlökést, a piros golyóra kell elvégezni.


A karambol játék lényege

A cél, hogy a lökő játékos golyója ütközzön a piros golyóval és az ellenfél golyójával ( sárga vagy fehér ), tetszőleges sorrendben. Egy ilyen sikeres lökésért egy pont jár. Az nyeri a játékot, aki az előre meghatározott pontot eléri. Ha hibát vét az éppen golyót lökő játékos. nem jön létre karambol, akkor az ellenfele következik.


Hibák, melyeket elkövethetünk a karambolnál

  • mozgásban lévő golyó ellökése
  • a golyó elhagyja az asztalt
  • az éppen következő játékos, nem a játék elején kiválasztott golyót löki
  • nem szabályos lökés

A karambol asztalok fűtöttek, ezzel biztosítva a posztó feszességét és páramentességét.