Pool biliárd asztal

pool-biliárd-asztal
Pool biliárd asztal

A biliárd asztalok több méretben készülnek. A méretek jelölésére az angol láb ( 1 láb = 30,48 cm ) az elfogadott méretegység. A méretszám után a ‘ ( aposztróf ) jelölés a használatos.


A pool biliárd asztalok jellemzői

Az asztalok zöld posztóval vannak borítva. Az asztal felületén 6 lyuk található, melyekbe a golyókat kell belökni. 4 lyuk az asztal sarkainál, 2 a hosszanti oldalak közepénél található.

Körben egy keret szegélyezi az asztallapot, aminek a belső oldalán egy gumi perem ( mandiner ) helyezkedik el. A mandinerek háromszög alakban illeszkednek a szélekhez és a golyók visszapattanását segítik.


A pool biliárd asztalok méretei

Az asztalok, lábban meghatározott egységét pontosan átszámolni cm-re nem igazán lehet, de a játékfelület nagysága cm-ben meghatározott.

A játékfelület méretek:

  • 6′ 180 x 90cm
  • 7′ 194 x 97cm
  • 8′ 224 x 112cm
  • 9′ 254 x 127cm

A játéktér méretet, az asztal szélén lévő, mandinerek között mérik.


Pool biliárd asztal játékfelület

Az asztal lapján történik a játék, itt mozognak a golyók, tehát ez a rész a legjobban igénybe vett. Különböző anyagokból készített lapok léteznek.

Az első asztalok lapjai még fából készültek, de rájöttek, hogy nem igazán megfelelő erre a célra. Tettek egy próbát a márvánnyal is, amit szintén elvetettek.

A palakőben találták meg az igazán alkalmasnak tűnő anyagot. Ez kellően alaktartó, síkra csiszolható és megfelelő keménységgel rendelkezik. Létezik ebből olyan asztallap, ami egy palából áll de a nagyobb asztalok három részből kerülnek összeszerelésre.

A kő nehéz súlyából adódóan, az egyrészest a kisebb asztaloknál használják.

Az olcsóbb kivitelű asztaloknál használnak falap kialakítást. Ez készülhet MDF-ből, faforgács lapból. Az MDF lap faipari hulladékokból, műgyanta hozzáadásával, préseléssel előállított felület. A faforgácslap is hasonló.

Mivel ezek kevésbé merev anyagok, szükséges a lap sűrűbb alátámasztása, hogy ne tudjon elhajolni.


Biliárd asztal helyigények

A biliárdasztalok mérettől függően más helyigénnyel rendelkeznek a kényelmes játékhoz. Ha esetleg az ajánlottnál kisebb hellyel rendelkezünk, lehetséges, hogy a dákó hossza legyen rövidebb. Itt látható a különböző méretű asztalok méretei és a szükséges hely: